נעמה שלום, תודה על הביקור בבלוגנרדי ועל שאלתך: "בפסטיבל הקהל הייתי ברב שיח בהשתתפותך ועוררת את ענייני כשהשתמשת במושג "הלכה חילונית". לצערי לא הצלחתי לדבר איתך בסוף הפאנל ולכן אני שואלת כאן, "הלכה חילונית"?! זה נשמע לי קצת סותר... אשמח לתגובתך או להפניות לקריאה בנושא.
תשובה:
כרב חילוני אני מחויב לתת תשובות לאלו השואלים שאלות לגבי ההתנהלות בחייהם האישיים ולכן אני משתמש במושג שמוכר לכולם:"הלכה". אבל הלכה חילונית. היא באה מלשון הליכה: תהליך, תמורה מתמדת, בהתאם לצרכים ולנסיבות המשתנות. הרב החילוני אינו פוסק פסיקה בבחינת "כזה ראה וקדש", אלא מאפשר, כלומר, ממליץ על הלכות חיים ונותן כלים לבחירה בדרך המתאימה לאדם, "כזה ראה וחשוב".
ההלכה הדתית היא כיום שלילית בעיקרה, הלכה של איסורים, חומרות, הקפדות, הגבלות ומניעות. היא גם מבוססת על אמונות וערכים הנוגדות את התפישות של היהדות החילונית-הומניסטית. האחרונה מבוססת על תפיסת האדם במרכז. מאחר ואין הלכה חילונית מגובשת מוטלת עלינו, כרבנים חילוניים, המלאכה ליצור כזו. הלכה של היתר, של איפשור, של סיוע, של הקלה, הכוונה, הדרכה ויידוע. התשובות הניתנות בזהירות ובתשומת לב, ניתנות מתוך התבססות על סולם הערכים ההומניסטי החילוני מצד אחד, ועל ידע מעמיק בתרבות ישראל והעמים מצד שני. המטרה של ההלכה החילונית היא לסייע לאדם החילוני היום, במדינת ישראל, לחיות חיי משמעות בתוך התרבות היהודית. ומטרה נוספת היא להביא למיצוי המירב מהחיים, ולמירב האושר לבני אדם.
דוגמאות מספר להלכה חילונית ניתן למצוא במקומות הבאים (רשימה חלקית ביותר ולא לפי הסדר):
- קטעי וידאו של הרצאות הרב שרווין ווין, מייסד היהדות החילונית הומניסטית, ועוד קטעים (אנגלית)
- פוסטים לגבי הלכה בבלוגנרדי
- פוסטים של שאלות רב בבלוגנרדי
- עשרת העקרונות של כנסת המנהיגים של יהודים חילוניים והומניסטים (אנגלית)
- לא "כמעט רב", אלא רב ממש, מאמר שלי לקראת ההסמכה לרבנות, דצמבר 2006
- תאריכים בהם מותר להתחתן, מאמר שלי, 2008
- שני דברים הכרחיים לטקס נישואין יהודי-חילוני, מאמר שלי, יוני 2006
- האם אדם יכול להיות יהודי ולא להאמין באלוהים?, תשובת הרב פטר שוויצר מקהילת "הסיטי" בניו יורק (אנגלית)
- דרשות אודיו בנושאם שונים של הרב אדם שלום מהקהילה ההומניסטית "קול חדש" בשיקגו(אנגלית)
- לא התלמוד של אבא'שך, בלוג פרוש לתלמוד של הרב אדם שלום (אנגלית)
- פעילות הרב החילוני בקהילה, כאמצעי לתיקון חברתי, מאת הרב קובי וינר. מתוך "רב קהילתי – מחולל קהילת תרבות ישראלית מתחדשת", בית-ספר מנדל למנהיגות חינוכית , תשס"א.
- ספרות באנגלית על יהדות חילונית הומניסטית
- ספרות בעברית על יהדות כתרבות ויהדות חילונית הומניסטית
נרדי שלום,
השבמחקבפרספקטיבה של שנתיים, בהמלצתך, אני קוראת שוב את התשובה ותוהה - מה בין רב חילוני לקאוצ'ר ואפילו פילוסוף מעשי?
תודה :-)
נעמה
למה לא לשאול רב אורתודוקסי את השאלה הזו?, זה אותו הדבר. בתפקיד הרב יש מקצת מהרבה "מקצועות", מבלי להתמחות באף אחד מהם. זה כמו שתשאלי מורה בבית ספר על עצה אישית שהיא נותנת לתלמידה, האם היא פסיכולוגית? אולי אחד הדברים שייחודיים לרב הוא שהוא עושה את זה מבעד למשקפי התרבות היהודית יחד עם סולם ערכים הומניסטי.
השבמחק