יום חמישי, 2 בפברואר 2023

מפקד האוכלוסין משנה את פניו

צילום מאתר הלמ"ס
צילום מאתר הלמ"ס
 בחודשים האחרונים הייתי שותף זוטר מאד בפרויקט הלאומי הגדול של מפקד האוכלוסין, במערך הבקרה. עכשיו כאשר סיימתי את עבודתי הזמנית, אני יכול להגיד שבמהלך המפקד נחשפתי להמון תיאוריות קונספירציה לגבי המפקד, הן מעשרות נדגמים שדיברתי איתם, לאחר שענו על השאלון, והן ברשתות החברתיות. 
החששות מובנים משום שזו הפעם הראשונה שהמפקד נערך בצורה דיגיטאלית ואנחנו חיים במציאות בה יש הונאות רשת, טלפון וחדירה לפרטיות על כל צעד ושעל. אני יכול להעיד באופן אישי, לאחר שנחשפתי אל מאחורי הקלעים של המפקד, שהוא נעשה בצורה המקצועית והבטוחה ביותר. זכיתי להכיר צוות מיומן ומקצועי ברמה גבוהה מאד, אנשים טובים שטובת המדינה ועתידה לנגד עיניהם. למדתי מהם רבות. 
על המפקד הנוכחי החלו לעבוד כבר לפני הקורונה והוא נדחה בגלל המגיפה, הוא נערך בין אפריל לדצמבר 2022.

מפקד אינו נערך רק בישראל, למרות שהיינו בין הראשונים לעשות מפקד כבר במקרא. מפקד נערך בכל מדינה מערבית, מודרנית, והוא האמצעי הטוב ביותר לספק נתונים על האוכלוסייה. על פי המלצת האו"ם כדאי לערוך מפקד כל 10 שנים זה חשוב מאד בעידן של "פייק ניוז". 

באירוע סיום של המפקד דובר על כך שבמדינות טוטליטריות, או אוטוריטריות, יש התנגדות למפקד משום שהמראה המוצגת בפני השליטים אינה מחמיאה. ויש מדינות בהן המורכבות של האוכלוסייה לא מאפשרת לעשות מפקד כמו למשל בלבנון ששם כבר אין מפקד קרוב ל-100 שנה משום שהעדות השונות חוששות לחשיפת המספרים האמיתיים מכלל האוכלוסייה. דוגמא נוספת היא אפגניסטן שערכה את המפקד הראשון והאחרון ב-1979, שגם הוא לא היה כל כך אמין. מפקד, אם כן, הוא יסוד דמוקרטי חשוב בהצגת התמונה האמיתי של האוכלוסייה.

המפקד הנוכחי היה שונה מאד מהמפקדים הקודמים שהיו בישראל, משום ההתקדמות הטכנולוגית המהירה שאנחנו חווים. זו הפעם הראשונה שניתנה האפשרות לענות באינטרנט וזו הפעם הראשונה שאנשים תוגמלו על ידי שובר מתנה לרשתות בסך של 75 ש"ח, אם יענו בעצמם, במרשתת.

עולה השאלה מה יהיה במפקד הבא שאמור להיות ב-2033. הוא כנראה יהיה בטכנולוגיות הרבה יותר מתקדמות ובשיטות אחרות מהמפקד הנוכחי. על פי התחזיות זה יהיה ברובו מפקד מנהלי, המשמעות היא שהוא יסתמך בעיקר על "קבצים מנהליים", כלומר, על נתונים המצויים בידי הרשויות. יש היתר חוקי ללמ"ס למשוך את הנתונים מכל משרדי הממשלה. כמו למשל: ביטוח לאומי, רשות המיסים, משרד החינוך, התחבורה וכדומה. אנשים לא יצטרכו לענות בעצמם, באינטרנט, לסוקר טלפון או לפוקד שטח, אלא הנתונים יגיעו באמצעות הקבצים הקיימים. 

הדבר הזה יצטרך להיתמך על ידי טכנולוגיות חדשות לאיסוף מידע משום שהמפקד הנוכחי שם לעצמו מטרה להגיע לנתונים איכותיים ברמת השכונה על ידי דגימה של 7% מהאוכלוסיה, בכל אתר ואתר. כל נדגם סיפק נתונים על משק הבית שלו וכך התקבלו נתונים על כ-20% מאוכלוסיית ישראל, על פי החישוב שלכל משק בית 3 נפשת בממוצע.

הקיום של מפקד אוכלוסין מעיד על חברה דמוקרטית טובה ובריאה, מי יודע מה יהיה בשנים הבאות, כלומר, כמו שנרמז על ידי דוברים באירוע הסיום של המפקד, שהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה יכולה להיות תחת איום בגלל הניסיון להפוך את שיטת המשטר לאוטוריטארי באמצעות מה שמכונה "הרפורמה המשפטית".



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה